Absolvenții internaționali ai USMF „Nicolae Testemițanu” au depus Jurământul lui Hippocrate
- 132 views
Astăzi, 15 iunie 2017, cei 287 de absolvenți internaționali ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au depus Jurământul de medic şi farmacist.
Mihail Gavriliuc, prorector pentru relaţii internaţionale al USMF „Nicolae Testemițanu”, a dat start ceremoniei, felicitând proaspeții absolvenți și încurajându-i în drumul lor profesional de mai departe. Profesorul Gavriliuc a accentuat semnificația profesiilor de medic și farmacist, care sunt dedicate pentru binele altora și presupun multe sacrificii pentru bunăstarea societății. În acest context, prorectorul i-a îndemnat pe absolvenți să dea dovadă de umanism, solidaritate și responsabilitate socială, pentru că în această profesie interesul pacienților și nevoile lui sociale sunt întotdeauna prioritare față de cele ale medicilor. „Chiar dacă ați trecut cu brio toate orele de curs, munca grea nu s-a terminat aici. Este doar o pauză în timp ce intrați pe noi câmpuri de luptă ale vieții. Învățarea în fiecare zi va fi cheia succeselor viitoare. Nu vă opriți niciodată din a cunoaște, a visa și a vă realiza. Dragi absolvenți, Vă doresc să nu pierdeți niciodată legătura cu Alma Mater, să prețuiți și să păstrați în memorie imaginea instituției noastre și a Republicii Moldova - țara în care ați petrecut unii dintre cei mai buni și mai frumoși ani din viața voastră!”, a conchis prorectorul Gavriliuc.
Manifestarea a continuat cu rostirea solemnă a Jurământului lui Hippocrate și înmânarea flacărei cunoștințelor studenților din anul I, aceștia luându-și angajamentul să o păstreze cu sfințenie și devotament. Tradițional, pentru absolvenți s-a dat ultimul sunet de clopoțel, fapt ce semnifică încheierea primei etape de instruire medicală.
Cu un mesaj de felicitare pentru proaspeții absolvenți a venit şi viceministrul sănătăţii Liliana Iașan, care a declarat că rostirea acestui jurământ sacru le oferă posibilitatea de a se integra în familia numeroasă a comunității medicale, iar aceasta presupune și asumarea unei responsabilități - de a respecta principiile eticii profesionale și morale. „USMF Nicolae Testemițanu v-a oferit șansa de-a fi toți egali, indiferent de țara din care proveniți și sper că ați învățat că nu contează naționalitatea, limba, religia, pacientul are o singură identitate - este omul care trebuie ajutat”, a adăugat oficialul, îndemnându-i să iubească oamenii și să nu fie indiferenți față de suferințele lor.
Reprezentantul Ministerului Educației, Ludmila Pavlov, șefa Direcției relații externe și integrare europeană, a felicitat călduros atât absolvenții pentru alegerea făcută, cât și părinții acestora, care s-au sacrificat pentru visul lor. „Numărul de studenţi internaţionali de astăzi reprezintă o dovadă a studiilor de calitate pe care sistemul naţional educaţional îl oferă atât studenţilor autohtoni, cât şi celor internaţionali. Instituția pe care o reprezint recunoaşte performanţele USMF „Nicolae Testemițanu” prin prisma valorilor pe care le-a dezvoltat în timp și a profesorilor calificați care activează aici. Pe parcursul anilor, Universitatea a promovat cele mai înalte standarde educaţionale şi continuă să dezvolte acestă politică educaţională. Sperăm că o să fiţi nişte specialişti buni când o să reveniţi acasă şi o să fiţi mândri că aţi făcut parte din marea familie a acestei Universități”, a menționat Ludmila Pavlov.
Un mesaj plin de gratitudine a fost rostit din partea părinților absolvenților de Sameeh Asadi, care a subliniat aportul administrației și al cadrelor didactico-științifice ale USMF „Nicolae Testemițanu” în educarea și realizarea aspirației acestor tineri şi a menționat sacrificiile făcute de părinți, trimițându-și copiii peste hotare, în speranța realizării unui vis nobil. „Dragi viitori medici, nu uitați să rămâneți ambițioși și visători creativi, dar, totodată, și modești. Ați onorat dorințele părinților voștri, după cum ați cinstit și valorile acestei Universități, care v-a oferit suport, dragoste și căldură pe parcursul celor 6 ani de studii”, a spus Sameeh Asadi.
„USMF Nicolae Testemițanu ne-a oferit nu doar cunoștințe în medicină, ci ne-a cultivat ca personalități, adoptând valori și principii, precum umanismul, confidențialitatea, autocontrolul, concentrarea, dedicarea față de profesie, solidaritatea și empatia față de pacienți. Suntem recunoscători Universității pentru că ne-a oferit șansa să devenim medici, iar dificultățile întâmpinate pe parcurs au fost trepte sigure pentru îndeplinirea acestui vis”, a mărturisit cel mai bun absolvent al Facultății de Medicină nr. 2, Adam Akel.
La ceremonie au mai participat Vadim Tiron, ofiţer superior la Biroul de Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, Naif al Abdul Jabar, responsabil de afaceri al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, rectorul Universității - profesorul Ion Ababii, prorectori, decani, prodecani, șefi de catedre, profesori universitari, șefi de subdiviziuni universitare, studenți, rezidenți, părinți și prieteni.
Menționăm că dintre cei 287 de absolvenți internaționali, care în acest an au absolvit USMF „Nicolae Testemițanu”, 159 şi-au făcut studiile la Facultatea de Medicină nr. 2, 67 – la Stomatologie, 49 – la Facultatea de Medicină nr. 1, 11 – la Farmacie și o persoană a optat pentru Sănătate publică.
Cei mai mulți absolvenți internaționali sunt originari din Israel, în număr de 263 de persoane, urmați de România – 9, Ucraina și Rusia – câte 4, Siria – 2 și câte unul din Iordania, Turcia, Portugalia, India şi Belarus.
Din anul 1994 și până în prezent la USMF „Nicolae Testemițanu” și-au făcut studiile 2704 tineri din 37 de țări.
[nggallery id=556]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii