Cursurile Comitetului European pentru Educație în Anestezie
- 781 views
Peste 160 de medici și medici rezidenți în anestezie și terapie intensivă s-au întrunit la Chișinău la conferința științifică cu participare internațională „Toracele și respirația”, desfășurată în cadrul cursurilor Comitetului European pentru Educație în Anestezie (CEEA), ediția a XVIII-a, modulul I. Activitățile de instruire s-au desfășurat în perioada 22-24 iunie curent, în incinta Institutului Oncologic din capitală, fiind organizate de Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea Anesteziologie-Reanimatologie din Republica Moldova.
Programul a inclus 24 de conferințe și trei ateliere practice, cu conținut variat și relevant pentru consolidarea cunoștințelor participanților.
Diana Boleac, conferențiar universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, director regional CEEA, a menționat că evenimentul științific a devenit deja o tradiție, iar ediția curentă a înregistrat o rată record de participanți comparativ cu alți ani. „Cursurile au drept scop atingerea unor standarde înalte în domeniul anesteziologiei și reanimatologiei, prin instruirea continuă a specialiștilor. La conferință au fost abordate cele mai recente date și controverse, cu experiențe proprii și soluții, împărtășite generos de către vorbitorii naționali și internaționali”, a punctat Diana Boleac.
Participanții au abordat subiecte privind echipamentul pentru ventilație pulmonară separate, capnografia, manșeta tubului – un dispozitiv mic cu o sarcină uriașă, hipoxia și hiperoxia în timpul ventilației mecanice, sindromul de insuficiență respiratorie acută, tehnologia avansată și inteligența artificială în anestezie, inducerea prin inhalare ș.a.
Invitați la eveniment au fost personalități notorii în domeniu – Gabriel Gurman, profesor emerit în anestezie și terapie intensivă, Universitatea Ben-Gurion din regiunea Negev, Israel, și Ioana Grigoraș, profesor în anestezie-terapie intensivă la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, șefă a Clinicii Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul Regional de Oncologie Iasi, Romania.
Societatea Anesteziologie-Reanimatologie din Republica Moldova organizează cursurile CEEA anual, în colaborare cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Fundația Medicală „Valeriu Ghereg”, sub egida Societății Europene de Anesteziologie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii