25 de medalii pentru cercetătorii și inventatorii USMF „Nicolae Testemițanu” – la „Excellent Idea”-2024
- vizualizări: 324
Cercetătorii și inventatorii de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au obținut 12 medalii de aur, 9 medalii de argint și 4 medalii de bronz la Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic „Excellent Idea-2024”. De asemenea, universitatea noastră a fost apreciată cu o medalie de aur din partea Universității „Titu Maiorescu” din București, România pentru contribuții remarcabile în domeniul cercetării și inovării.
USMF „Nicolae Testemițanu” a participat la salon cu 24 de obiecte de proprietate intelectuală (brevete de invenție, drepturi de autor, inovații și o monografie), obținute în anul 2024. De asemenea, alte 10 medalii de aur și Premiul special din partea Universității „Titu Maiorescu” din București au fost acordate pentru lucrările echipei de inventatori de la Institutul de Medicină Urgentă în colaborare cu cercetători de la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Rectorul Universității Emil Ceban a menționat, în deschiderea evenimentului, că într-o lume în continuă schimbare, unde tehnologia evoluează cu o viteză uluitoare, sunt apreciate atât realizările remarcabile, cât și potențialul nelimitat pe care îl oferă inovația.
„Această expoziție reprezintă un punct de întâlnire pentru minți strălucite și viziuni îndrăznețe, oameni devotați profesiei, care prin munca lor creatoare în universități, instituții și centre de cercetare, asigură coeziunea între știință și societate, precum și informarea publicului larg despre importanța științei. Este locul unde ideile novatoare devin realitate și unde conceptele tehnologice sunt transformate în soluții tangibile”, a declarat rectorul.
În opinia Domniei sale, cercetarea și inovarea, de rând cu educația, sănătatea, justiția, energia și mediul, reprezintă domenii prioritare. „Inovația este motorul ce impulsionează societatea spre dezvoltare continuă și ne ajută să facem față provocărilor tot mai complexe ale lumii contemporane. Prin transferul tehnologic, avem ocazia să transformăm cunoștințele și invențiile în aplicații practice, să aducem beneficii tangibile atât economiei, cât și vieții noastre cotidiene”, a accentuat rectorul Ceban.
La ediția din acest an, în total au fost prezentate peste 170 de invenții, inovații, proiecte de cercetare și publicații ISI a deținătorilor proprietății intelectuale din România, Ucraina, Polonia, Italia, Olanda, Spania, Turcia și Republica Moldova.
Expoziția „Excellent Idea” este la a treia ediție, fiind organizată în perioada 20-22 septembrie curent de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al Academiei de Studii Economice din Moldova în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu” și Academia de Științe a Moldovei.
Proprietatea intelectuală a Universității, pe parcursul a 79 de ani de la fondare, s-a materializat în 513 brevete de invenție, 6324 de inovații și cca 190 de certificate cu drept de autor, ce sunt implementate în activitatea științifico-didactică și științifico-practică, având un impact considerabil asupra calității asistenței medicale acordate populației și dezvoltării sistemului de sănătate din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii