Actualităţi şi perspective în chirurgia pediatrică: Conferință științifică în memoria Natalia Gheorghiu
- vizualizări: 328
În data de 5 februarie curent, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat o conferință ştiinţifico-practică cu genericul Actualităţi şi perspective în chirurgia pediatrică. Optimizarea diagnosticului şi tratamentului afecţiunilor chirurgicale acute la copii. Noi tehnici de diagnostic şi tratament. Evenimentul a fost unul semnificativ - 20 de ani de la trecerea în eternitate a Nataliei Gheorghiu, dr. hab. şt. med., profesor universitar, academician al Academiei de Științe Medicale a URSS, Om Emerit și Medic Emerit al RSSM, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova și cetăţean de onoare al oraşului Chişinău. A fost o personalitate marcantă cu o bogată experienţă chirurgicală, didactică şi ştiinţifică, considerată model demn de urmat pentru zeci de generații de chirurgi pediatri.
Manifestarea științifică s-a desfășurat on-line și a întrunit cadre științifico-didactice, medici chirurgi pediatri, anesteziologi, reanimatologi, studenți-doctoranzi, medici-rezidenți și studenți ș.a.
Potrivit programului, specialiștii au abordat subiecte actuale din domeniul chirurgiei pediatrice, descriind în detalii diverse cazuri clinice. Astfel, Alina Dănilă, cercetător științific superior, doctor în științe medicale, a prezentat cazul clinic Tumorile mediastinale la copil. Cercetătoarea a menționat că intensitatea semnelor clinice atestate în tumorile mediastinale sunt în funcție de vârsta copilului, patologiile și terenul biologic ș.a., demonstrând o clasificare a tumorilor, în dependență de potențialul biologic al tumorii după sursa de dezvoltare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Conferențiarul universitar Ala Bajurea, Catedra de neurochirurgie, a prezentat un raport amplu despre Craniostenoza la copil, în care a descris fenomenul de la origine, principalele forme anatomo-clinice, tabloul clinic, semne oftalmologice, semne neuropsihice, tulburări endocrine, explorări paraclinice, până la tratamentul prescris pacientului.
În prezentarea cazului clinic Peritonita perforativă postapendiculară la prematur, profesorul universitar Jana Bernic, împreună cu Alina Dănilă și Veronica Sofronii, ultima - medic-rezident în anul IV, s-au referit la probleme de diagnostic ce caracterizează apendicita acută prin perforație la nou-născuți, formele peritonitei cu descrierea cazurilor clinice, determinarea diagnosticului, tratamentul prescris, complicațiile și alte aspecte ale acestei maladii.
Despre rolul metodelor imagistice în diagnosticul enterocolitei ulcero-necrotice la nou-născuți a vorbit academiciana Eva Gudumac, profesor universitar și Doina Haidarlî, student-doctorand, care au accentuat importanța aplicării metodelor imagistice în identificarea unui diagnostic corect și indicarea tratamentului medical în urma concluziilor specialiștilor de profil. Profesorul Eva Gudumac a menționat, la final, că indiferent de gravitatea cazului clinic, cu cât medicul pediatru e mai experimentat și profesionist, cu atât numărul cazurilor operatorii e mai mic, iar tratamentul chirurgical este ultimul ca indicație.
Argentina Sandrosean, conferențiar universitar la aceeași catedră, a prezentat tema - Maladia de marmoră la copii - subiect sensibil ce îngrijorează fiecare mamă. Specialistul a vorbit despre problemele de piele ale nou-născuților, modificările morfologice, dezvoltarea generală a copilului, frecvent se depistează hidrocefalia, copiii sunt de statură mică, astenici, iar pe prim plan se poziționează afecțiunile secundare, ce servesc ca indicații pentru efectuarea examenului radiologic.
Specialiștii au venit cu unele recomandări privind optimizarea diagnosticului şi a tratamentului afecţiunilor chirurgicale acute la copii. Totodată, la final au urmat o serie de întrebări și discuții în contextul subiectelor abordate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii