Banca Mondială va elabora o strategie de dezvoltare a resurselor umane în sănătate pentru Republica Moldova
- vizualizări: 810
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova participă la un studiu privind asigurarea cu resurse umane a sistemului național de sănătate. Studiul este realizat la inițiativa Ministerului Sănătății al Republicii Moldova cu suportul Băncii Mondiale, cu scopul de a identifica carențele din sistem ce determină exodul de cadre medicale și deficitul de personal în instituțiile ce prestează servicii medicale.
În acest context, expertul Băncii Mondiale David Cochrane, consultant internațional în domeniul resurselor umane pentru sănătate, a vizitat instituția noastră și a avut o întrevedere cu rectorul Emil Ceban și alți reprezentanți ai echipei administrative, pentru a se informa despre specificul activității, problemele și provocările învățământului medical superior.
Expertul BM a informat că la moment colectează date și fapte pentru a înțelege specificul sistemului medical din țara noastră, realizează interviuri cu persoane cheie din diferite instituții medicale, ca ulterior să elaboreze un program sau o strategie de dezvoltare a resurselor umane din sănătate în Republica Moldova. În cadrul întrunirii cu reprezentanții Universității, expertul BM a accentuat că anume ei sunt cele mai indicate persoane pentru a împărtăși cunoștințele și experiența, dar și provocările și problemele cu care se confruntă sistemul pe segmentul asigurării cu cadre medicale.
În context, rectorul Emil Ceban a informat că Universitatea, prin misiunea, viziunea și strategia sa de dezvoltare, este instituția care pregătește specialiști de înaltă calificare profesională pentru sistemul național de sănătate și alte țări. Pe parcursul studiilor, studenții beneficiază de condiții moderne de studii și cercetare: aule și săli dotate cu echipamente performante, laboratoare de cercetare utilate modern. Activitatea practică a mediciniștilor se desfășoară în 95 de clinici universitare, amplasate în instituții medicale republicane și municipale, unde sunt implementate metode moderne de formare a medicilor specialiști. După absolvire, cei mai mulți dintre ei sunt repartizați în instituțiile medicale din teritoriu, dar tinerii specialiști acceptă cu rezerve. Din acest considerent o mare parte dintre absolvenții studiilor de licență sau integrate preferă să-și continue studiile în afara țării, de regulă în România. Statul român absoarbe aproape jumătate dintre absolvenții noștri prin programul de rezidențiat, dar și medicii specialiști care activează în servicii de noapte. Reprezentanții Ministerului Sănătății și ai USMF „Nicolae Testemițanu” depun eforturi pentru a crea oportunități de dezvoltare profesională și condiții de muncă pentru tinerii specialiști în instituțiile medico-sanitare publice din țară. De asemenea, practica de stat a studenților absolvenți și a medicilor rezidenți este obligatorie de a fi realizată în teritoriu, după locul de trai, pentru ca ulterior, tinerii specialiști să fie motivați de conducerea spitatelor regionale și a centrelor medicilor de familia să rămână să activeze în zonele rurale, unde instituțiile medicale se confruntă cu o criză de specialiști, iar oamenii au nevoie de asistență medicală calificată.
„Universitatea are capacitatea de a pregăti medici specialiștii pentru întregul sistem de sănătate, în acest scop introducem specialități noi, ajustăm curricula conform standardelor europene și americane. Suntem unica universitate din țară care a reușit să obțină acreditarea internațională instituțională și a trei programe de studii integrate: Medicină, Stomatologie și Farmacie. De aceea exprimăm deschidere și disponibilitate de a acorda suport necondiționat în vederea susținerii proiectului BM ce urmărește același scop comun – asigurarea sistemului medical autohton cu personal”, a precizat rectorul.
Expertul BM a fost interesat să cunoască mai multe despre Nursing. Prorectorul pentru activitate didactică, Olga Cernețchi, a menționat că programul de studii de licență Asistență medicală generală (Nursing) a fost dezvoltat cu partenerii din statul Carolina de Nord (SUA). În anul curent, Universitatea va lansa a doua promoție de asistente medicale cu studii superioare, iar pentru a asigura formarea continuă a acestor absolvenți, va fi lansat un program de masterat Nursing avansat.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii