Cardiologia din Republica Moldova face față noilor provocări
- vizualizări: 462
Maladiile cardiovasculare ocupă primul loc în topul maladiilor în Europa, iar în Republica Moldova acestea reprezintă cauza a 57% din decese. În țările înalt dezvoltate, grație accentului pus pe prevenție și profilaxie, statisticile presupun cifre de două ori mai mici. În acest context, cardiologii din RM și-au dat întâlnire, în zilele de 7 și 8 octombrie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru a discuta cele mai noi metode de diagnostic și tratament în maladiile cardiovasculare în cadrul Congresului Societății Cardiologilor din Republica Moldova, ajuns la ediția a VI-a.
În deschiderea manifestării, Mihail Popovici, președintele Societății Cardiologilor din Republica Moldova, a vorbit despre progresele înregistrate în acest serviciu, printre care: îmbunătățirea bazei tehnico-materiale din cadrul Institutului de Cardiologie și din secțiile de cardiologie ale spitalelor, creșterea salariilor, precum și rezultatele pozitive în sfera de cercetare. Expertul a punctat și alte aspecte care trebuie tratate cu maximă seriozitate, cum ar fi cadrul legislativ și noile tehnologii de diagnostic și tratament. „Astăzi, când țara noastră trece printr-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social, dezvoltarea unei ramuri cum este cardiologia necesită multe investiții și tehnologii costisitoare și nu se poate dezvolta fără o asistență din exterior”, a adăugat academicianul. Totodată, Domnia Sa a subliniat că prezența oaspeților de peste hotare dă un plus de valoare evenimentului, deoarece prin schimbul de experiență și prin dinamizarea relațiilor dintre diferite școli și clinici de cardiologie - specialiștii noștri vor avea doar de câștigat.
Prezentă la eveniment, ministrul sănătății Ruxanda Glavan a apreciat eforturile depuse de Societatea Cardiologilor din RM în promovarea și fortificarea sănătății populației în ultimii 25 de ani și i-a încurajat să o facă cu aceeași dăruire și cu profesionalism, ca până acum. Potrivit ministrului, cardiologii trebuie să-și unească eforturile pe trei direcții principale: prevenirea, profilaxia bolilor cardiovasculare și promovarea unui mod de viață sănătos; accesul medicilor practicieni la cele mai noi tehnologii; pregătirea tinerilor specialiști în cardiologia intervențională și în angiochirurgie. „Cardiologia este un domeniu de care întotdeauna vom avea nevoie, iar specialiștii de aici sunt indispensabili pentru un sistem de sănătate”, a adăugat Ruxanda Glavan.
Președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, profesor universitar la Catedra de chirurgie nr. 2, a vorbit despre anul 1978, când a fost înființat Laboratorul de cardiologie din cadrul Universității și s-au pus bazele acestei ramuri în Republica Moldova. Cardiologia a prezentat-o ca pe o disciplină deosebită - fără de care nu se pot dezvolta celelalte specialități din medicină. Vladimir Hotineanu a înmânat și câteva diplome unor medici cardiologi pentru merite deosebite în dezvoltarea acestui domeniu.
Cu un mesaj de felicitare din partea Academiei de Științe a Moldovei a venit și prim-vicepreședintele Ion Tighineanu, care a remarcat că Republica Moldova este prima țară din CSI și din cadrul Parteneriatului Estic care a reușit să se asocieze în diverse programe europene și a îndemnat experții din cardiologie să extindă toate parteneriatele naționale la nivel extern. În aceeași ordine de idei, academicianul a felicitat Universitatea noastră pentru că este prima instituție de învățământ superior din Moldova certificată conform standardului ISO 9001:2015 și a argumentat faptul că instituția are tot potențialul de a fi un lider în procesul de integrare în spațiul european, atât în sistemul educațional, cât și în cel de sănătate din țara noastră.
Cardiologia a fost prezentată ca cea mai nobilă și necesară disciplină și de Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ al USMF „Nicolae Testemițanu”. Prorectorul a mai vorbit și despre școala puternică de cardiologie dezvoltată în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, condusă în prezent de prof. Valeriu Revenco și Livi Grib, unde s-au format numeroase generații de specialiști, iar în prezent subdiviziunea asigură educația medicală continuă a acestora. Profesorul Olga Cernețchi a făcut referire și la impactul maladiilor cardiovasculare. Conform politicii Federației Mondiale a Cardiologiei, dacă am evita sau, cel puțin, am micșora influența celor 4 factori de bază - alcoolismul, tabagismul, modul de viață sedentar, alimentația nesănătoasă, atunci incidența maladiilor cardiovasculare s-ar diminua cu 80%.
Printre invitați s-au numărat: Valeriu Canțer, președintele Consiliul Național de Acreditare și Atestare, Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie, Eduard Apetrei, profesor universitar de cardiologie, medic primar cardiolog la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” Bucureşti. La manifestarea științifică au participat medici cardiologi din Republica Moldova, România, Ucraina, Italia și Rusia. Printre tematicele abordate se regăsesc: cardiologia moleculară, medicina personalizată, registrul insuficienței cardiace al ESC în Moldova, cardiopatia ischemică 2016, tensiunea arterială, tulburările de ritm ș.a.
[nggallery id=425]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii