Conferirea titlului onorific Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu” profesorului emerit Dan Lucian Dumitrașcu de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
- vizualizări: 543
Senatul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova i-a acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorului emerit Dan Lucian Dumitrașcu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, șef al Secției de medicină internă nr. 3 la Spitalul Clinic Județean de Urgență, specialist notoriu de talie europeană în domeniul gastroenterologiei, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România.
În debutul ceremoniei, rectorul Universității Emil Ceban a dat citire Laudatio, menționând că titlul onorific este conferit profesorului Dan Lucian Dumitrașcu pentru aportul considerabil și constant în dezvoltarea relațiilor de cooperare între USMF „Nicolae Testemițanu” și UMF „Iuliu Hațieganu”. Acest parteneriat s-a realizat prin formarea și perfecționarea cadrelor ştiinţifico-didactice ale universității noastre și a cadrelor medicale în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, contribuţiei substanţiale la prosperarea învăţământului superior medical, a științelor medicale și a societății în ansamblu. Pe parcursul anilor au luat amploare deplasări și stagii de perfecționare ale personalului științifico-didactic și ale medicilor specialiști în gastroenterologie și hepatologie, precum și manifestări științifice comune. Dan Lucian Dumitrașcu participă activ în calitate de referent oficial și membru al consiliilor științifice specializate de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat în științe medicale.
„Grație eforturilor sale s-a intensificat procesul de implementare a standardelor europene în serviciul de gastroenterologie și hepatologie din țară, ca rezultat, în anul 2022 Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova a devenit membră a Uniunii Europene de Gastroenterologie. Profesorul Dan Lucian Dumitrașcu este o personalitate notorie, cu autoritate şi reputaţie incontestabilă în România, în Republica Moldova şi peste hotare. Domnia sa este disponibil să contribuie la realizarea şi extinderea planurilor de cooperare pe viitor în domeniile instruirii medicale, schimbului de profesori şi studenţi, cercetării științifice şi altor proiecte comune, fiind mereu deschis pentru colaborare”, a punctat rectorul.
În susţinerea deciziei Senatului, profesorul universitar Eugen Tcaciuc, şef al Disciplinei de gastroenterologie din cadrul Departamentului Medicină Internă (DMI), a remarcat că relațiile cu partenerii din Cluj-Napoca au fost inițiate în anii 90 de către regretatul profesor Vlada-Tatiana Dumbravă, ex-șef al Catedrei de gastroenterologie, iar ulterior s-au intensificat prin organizarea în comun a conferințelor, congreselor și altor evenimente științifice. De asemenea, profesorul Dumitrașcu a contribuit la dezvoltarea acestei ramuri în Republica Moldova în calitate de referent la susținerea a trei teze de doctor habilitat în științe medicale, precum și la realizarea schimbului de experiență privind metodele noi de diagnostic și tratament. Respectiv, doi specialiști de la Disciplina de gastroenterologie au fost instruiți în manometrie de înaltă rezoluție și ph-metria în România. „Dumnealui este un savant cu renume, un clinician și un om deosebit, cu calități omenești rar întâlnite. Permanent ne susține, parcă am fi copiii lui”, a subliniat profesorul Tcaciuc.
Potrivit profesorului universitar Valeriu Istrati, șef al Disciplinei de medicină internă-semiologie, DMI, profesorul Dumitrașcu este un om foarte blând, foarte cald, bunătatea fiind cartea sa de vizită - o personalitate marcantă nu doar în medicina română, dar și la nivel internațional. „Sunteți inclus în lista colaboratorilor catedrei noastre pentru a preda cursuri de semiologie. Totodată, avem planuri de cercetare în comun, prin cotutelă. Ne dorim să edităm împreună un manual de semiologie medicală pentru studenții noștri”, a punctat Valeriu Istrati.
La rândul său, Dan Lucian Dumitrașcu și-a exprimat bucuria că s-a revăzut cu mulți prieteni și colegi de breaslă de la universitatea noastră, reiterând disponibilitatea sa pentru continuarea colaborării pe viitor. Profesorul a prezentat câteva date din biografia sa, precum și cele mai importante realizări în medicină la nivel național și internațional. În finalul discursului său, Domnia sa a dat asigurări că va susține parteneriatul cu Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie de la Chișinău, prin realizarea proiectelor comune de cercetare și a schimbului de experiență în domeniu, scrierea publicațiilor. „Mă simt copleșit de onoarea pe care mi-ați făcut-o aici la Chișinău, sunt convins că prietenia noastră va continua”, a declarat profesorul Dumitrașcu.
Ceremonia a avut loc în data de 22 noiembrie curent, în prezența senatorilor universitari, reprezentanților Disciplinei de gastroenterologie și ai Disciplinei de medicină internă-semiologie, DMI.
Profesorul Dan Lucian Dumitrașcu s-a născut la 5 februarie 1957 în Cluj-Napoca, România. În 1968 a absolvit cu succes Școala Generală nr. 11 din orașul natal, după care succesiv își continuă studiile la Liceul „Emil Racoviță” și Liceul „George Barițiu” din Cluj-Napoca.
După absolvirea liceului în 1976, ia admiterea la Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, pe care o absolvă în 1982 cu diplomă de merit. În același an, prin concurs, se lansează în profesie în calitate de medic-stagiar la Clinica medicală nr. 5 a UMF „Iuliu Hațieganu”, unde pe parcursul a doi ani a acumulat cunoștințe profesionale și deprinderi practice.
Din 1984 până în 1986 a activat la Institutul de Fiziologie Normală și Patologică „Daniel Danielopolu” din București în funcție de medic de nivelul 2, ulterior consacrându-se activității de cercetare în calitate de cercetător științific la Institutul de Igienă și Sănătate Publică din Cluj-Napoca. În 1993 a devenit medic primar interne, iar din 1996 - medic primar gastroenterologie, în același an obținând competențe și în ecografia generală.
În perioada 1998-2000 face studii în psihoterapia cognitivă comportamentală la Facultatea de Psihologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în 2010 obține atestatul în management sanitar, iar în 2016 devine specialist în psihosomatică la Colegiul Internațional de Medicină Psihosomatică.
Concomitent cu acumularea cunoștințelor și a deprinderilor practice și de cercetare, începând cu anul 1991 începe și cariera pedagogică la Alma Mater în calitate de asistent la Clinica Medicală nr. 3. Aici, în anul 1994, susține cu brio teza de doctor în științe medicale și, în continuare, avansează în funcții: de la șef lucrări - în 1997, la conferențiar universitar - 2001, profesor de semiologie și șef secție Medicină internă 3, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - 2007, șef disciplină Clinica Medicală 2 (2012-2022), prorector pe evaluare academică și relații internaționale (2012-2019), profesor asociat al Școlii doctorale și masterate și profesor emerit al UMF „Iuliu Hațieganu” din 2022.
În paralel cu activitatea clinică, pedagogică și managerială de excepție, Dan Dumitrașcu s-a angajat într-o intensă muncă de cercetare științifică, ce s-a materializat în numeroase lucrări științifice publicate: peste 30 de cărți sau capitole, 300 de articole indexate în Pubmed, Indicele Hirch fiind 28, conform Clarivate Core Collection (ISI). A fost redactor-șef la “Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases”, redactor sef-adjunct al revistei „Сlinical Gastroenterology” și membru al colegiului de redacție la mai multe reviste din România și din străinătate.
Profesorul Dan Lucian Dumitrașcu este membru titular al Academiei de Științe Medicale, președinte al Asociației Europene de Gastroenterologie, Endoscopie și Nutriție din 2020, președinte de onoare al Societății Române de Neurogastroenterologie, șef al Comitetului Societăților Naționale ale Uniunii Europene de Gastroenterologie și coordonator Boala Gaucher în România. Anterior a exercitat funcțiile de președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, vicepreședinte al Societății Române de Medicină Internă și al Societății Europene de Investigații clinice ș.a.
Pentru activitate prodigioasă în domeniul pedagogiei şi educaţiei, realizări deosebite în activitatea de cercetare științifică, performanță și inovație în medicina clinică, contribuție substanțială în dezvoltarea gastroenterologiei, neurogastroenterologiei și hepatologiei în România, pentru calităţile sale umane deosebite, profesorul Dan Lucian Dumitrașcu a fost distins cu Medalia „Hetenyi Geza” a Societății Maghiare de Gastroenterologie (2019), Premiul „George Palade” pentru cercetare științifică din partea Colegiului Medicilor din România, numeroase distincții, diplome de excelență și alte mențiuni.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii