Donație Rotary – echipament medical pentru monitorizarea și diagnosticarea pacienților cu afecțiuni cardiace
- vizualizări: 535
Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a beneficiat de echipament medical performant pentru monitorizarea și diagnosticarea pacienților cu afecțiuni cardiace. Echipamentul este repartizat în baza clinică a disciplinei menționate ce este amplasată în incinta Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” din capitală și va fi disponibil atât pentru pacienți – în activitatea clinică, cât și pentru procesul de instruire a studenților și a medicilor rezidenți.
Donația a fost transmisă administrației USMF „Nicolae Testemițanu” în data de 28 octombrie 2022 de către Daniel Hauri, membru al Clubului Rotary din Elveția, împreună cu reprezentanți ai organizației din țara noastră, în cadrul unei întrevederi cu prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, și profesorul universitar Liviu Grib, medic cardiolog.
Potrivit reprezentanților Clubului Rotary, donația are o valoare de 8400 de euro și include un dispozitiv de monitorizare ambulatorie prin înregistrarea electrocardiogramei și a tensiunii arteriale, pe parcursul a 24 de ore, inclusiv un soft de înregistrare a datelor.
Prim-prorectorul Olga Cernețchi a exprimat recunoștință întregii comunități Rotary pentru susținere și ajutor. La moment, universitatea noastră instruiește circa 6000 de studenți la opt programe de studii, dintre care 2000 sunt internaționali din 47 de țări. De asemenea, la studii postuniversitare de rezidențiat sunt instruiți specialiști la 47 de specialități medicale, iar anual 5500 de medici și farmaciști din întreaga țară beneficiază de cursuri de educație medicală continuă. „Întregul învățământ superior medical din țară este concentrat la USMF „Nicolae Testemițanu”, iar unul dintre beneficiile noastre constă în faptul că toate spitalele republicane, municipale și raionale sunt baze clinice universitare. Nivelul de dotare cu utilaj medical este diferit, respectiv și posibilitățile sunt diferite, iar studenții nu au acces la toate echipamentele. Iată de ce donația oferită cu atâta generozitate este binevenită, deoarece va servi nu doar procesului medical, dar și educațional în instruirea studenților și medicilor rezidenți”, a asigurat prim-prorectorul.
La rândul său, profesorul Liviu Grib a accentuat că aspectele prioritare de ajutorare ale Clubului Rotary sunt educația și sănătatea. În acest sens, selectarea instituției noastre în acest proiect a fost o decizie corectă, deoarece USMF „Nicolae Testemițanu” instruiește anume medici ce vor activa sau deja activează în sistemul de ocrotire a sănătății. „Sperăm la o conlucrare fructuoasă pentru că atât Universitatea, cât și sistemul de sănătate are nevoie de mult suport”, a subliniat profesorul.
În opinia lui Daniel Hauri, acesta este un bun exemplu despre cum Rotary Internațional conlucrează și construiește relații și prietenii între diferite țări. Donația a fost efectuată prin intermediul unui grant global aprobat de Fundația Rotary International, la care au contribuit financiar cluburile Rotary din Elveția și cel din Republica Moldova.
Alexandru Robu, membru al Clubului Rotary Moldova, a specificat că Fundația Rotary a contribuit la dotarea a șapte spitale selectate aleatoriu din țară în perioada pandemiei COVID-19. Acestea au fost asigurate cu echipamente și utilaj medical în funcție de necesitate, inclusiv consumabile.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii