Elevii de la Școala primară nr. 83 din capitală au aflat cine a fost Nicolae Testemițanu
- vizualizări: 183
Să acumuleze cunoștințe și să devină oameni mari - aceasta este lecția învățată de elevii din clasa a III-a „C” de la Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru” din Chișinău, care au vizitat astăzi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În acest fel, ei au aflat mai multe detalii despre viața și activitatea savantului și medicului ilustru, căruia îi este dedicat anul 2017.
Excursia a început în Blocul didactic central și a continuat la bustul lui Nicolae Testemițanu din curtea Universității. Cei 25 de copii, însoțiți de diriginta Regina Stolerenco și bibliotecara Ala Nuța, au fost ghidați de Alexandru Lavric, directorul Muzeului Universității, care le-a relatat câteva repere istorice din biografia fostului rector și ministru al sănătății. Unii dintre ei au menționat că părinții lor sunt medici și au afirmat că doresc să practice această meserie, chiar dacă mai au încă mult de învățat până atunci.
Vizita a continuat la biroul lui Nicolae Testemițanu, care se păstrează intact la Catedra de medicină socială și management sanitar, care poartă numele savantului. Spațiul a devenit neîncăpător pentru copiii entuziasmați să vadă și să atingă obiectele pe care le-a utilizat odinioară o asemenea personalitate. Pentru a-i aduce un omagiu, ei au venit cu un recital de versuri și cântece patriotice prin care au atras atenția profesorilor de la catedră, care au remarcat că în acest birou niciodată nu s-a cântat într-un astfel de cor. La final, energici și plini de îndrăzneală, elevii au făcut poze la tabloul lui Nicolae Testemițanu din holul blocului. Printre ei s-a regăsit și Alina Gușan, care ne-a declarat că a fost impresionată de dăruirea marelui doctor de a însănătoși cât mai mulți oameni și de faptul că a fost un mare iubitor de patrie.
Ala Nuța, bibliotecara care i-a însoțit, a menționat că această vizită a fost planificată în contextul Anului Nicolae Testemiţanu, pentru a le face cunoștință elevilor cu locul unde a activat personalitatea care a făcut atât de multe pentru această țară și care a rămas un model pentru viitorii medici.
Vizita este prima de acest fel intreprinsă în contextul Anului Nicolae Testemițanu, iar Universitatea noastră rămâne deschisă și pentru alți oaspeți, dornici să cunoască mai multe despre această personalitate, care reprezintă un adevărat simbol pentru Alma Mater.
[nggallery id=496]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii