Finaliștii concursului de eseuri dedicat celor 60 de ani de la constituirea Uniunii Europene
- vizualizări: 101
Daniel Dmitriev, student în anul III, Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a devenit, pentru al doilea an consecutiv, învingătorul concursului de eseuri, care în acest an a fost consacrat aniversării a 60 de ani de la constituirea Uniunii Europene. Pe locul II s-a clasat Oana-Simina Iaconi, studentă în anul I, Sănătate Publică, iar locul III i-a revenit Mariei Filimon, studentă, anul I, Medicină generală. În acest an, juriul a decis ca premiul pentru Originalitate să fie acordat Victoriei Gnaciuc, studentă în anul VI, iar cel pentru Creativitate - Oxanei Ciupercă, studentă anul III, Facultatea de Stomatologie.
La ceremonia de premiere, desfășurată în data de 25 mai 2017, au participat reprezentanți ai administrației Universității, ai Bibliotecii Științifice Medicale (BȘM) și ai Catedrei de filosofie și bioetică, precum și participanții la concurs.
În deschiderea evenimentului, Vitalie Ojovan a menționat că acest concurs este organizat în scopul promovării politicii Uniunii Europene de atașare la anumite valori și care ne unește pe toți - respectul pentru demnitatea umană, libertatea, egalitatea, buna conviețuire, toleranța, solidaritatea, democrația, pacifismul - tradiție care se încetățenește și la noi în țară.
Cu un cuvânt de apreciere în adresa participanților a venit Marcel Abraș, prorector pentru educație și probleme sociale al USMF „Nicolae Testemițanu”, care a subliniat că administrația Universității susține și încurajează acțiunile mediciniștilor. „Cred că foarte puțini tineri mai pun la îndoială că Uniunea Europeană are niște valori profunde și standarde înalte, pe care fiecare dintre noi dorim să le implementăm și în țara noastră, pentru că doar așa vom putea stopa acea migrare masivă a tinerilor care are loc la etapa actuală și vom putea crea o țară puternică de care să fim mândri”, a accentuat prorectorul.
Liubovi Karnaeva, directorul Bibliotecii Științifice Medicale, membru al juriului, ne-a declarat că eseurile au fost foarte interesante și a fost o plăcere pentru colectivul Bibliotecii să le citească și să le aprecieze.
Pentru Daniel Dmitriev scrisul este o plăcere a sufletului. În lucrarea realizată a abordat prosperitatea Uniunii Europene, care, în opinia sa, rezidă în decizia de unificare a puterilor proprii, gândurile de pace pe care și le-au propus, fenomenul de a ridica pe cel căzut din punct de vedere economic, social, politic – toate în virtutea adevăratei libertăți.
Câștigătoarea premiului pentru creativitate, Oxana Ciupercă a declarat că în eseul ei a încercat să abordeze firea neamului nostru care, indiferent de situație, tinde spre o viață mai bună, iar Uniunea Europeană este o șansă reală pentru îndeplinirea acestui vis.
Victoria Gnaciuc, studentă în anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, își dorește un viitor european acasă. Chiar dacă optează pentru o cultură unională, medicinista este de părere că fiecare țară trebuie să-și conserveze valorile și tradițiile sale, păstrându-și autenticitatea.
Concursul de eseuri dedicat Uniunii Europene a ajuns la cea de-a 7-a ediţie, iar pentru aceasta mediciniștilor le-au fost propuse următoarele subiecte:
La mulţi ani, UE! 60 de ani de libertate, prosperitate şi pace
Uniunea Europeană – una dintre cele mai puternice structuri economice şi politice din lume
Uniunea Europeană – exemplu de democraţie, libertate şi prosperitate
UE este şansa dezvoltării Republicii Moldova pe care nu avem voie să o irosim
Cât de proeuropeni mai sunt moldovenii?
La concurs au participat 26 de studenţi ai USMF „Nicolae Testemiţanu”, dar au fost acceptate doar 17 eseuri care au respectat cerințele de redactare şi termenul de prezentare.
[nggallery id=548]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii