Nicolae Testemițanu comemorat la Vadul lui Vodă
- vizualizări: 130
Catedra de medicină socială și management sanitar în colaborare cu Departamentul Comunicare și Relații Publice a Universității noastre continuă să promoveze numele ilustrului savant Nicolae Testemițanu. De data aceasta, mai multe detalii despre viața și activitatea celebrului organizator al ocrotirii sănătății au aflat angajaţii și pacienții Sanatoriului „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă , în data de 21 iulie curent.
Manifestarea a fost deschisă de Fiodor Grejdian, profesor universitar la Catedra de medicină și management sanitar „Nicolae Testemiţanu”, discipol al ilustrului manager în sănătate, care a vorbit despre semnificaţia acestor evenimente de suflet în contextul Anului Nicolae Testemițanu. Profesorul a prezentat date din biografia marelui om de stat, relevând cele mai semnificative momente din viața și activitatea Domniei Sale.
La eveniment a participat și ex-viceministrul sănătății, dr. șt. med., conf. univ., Mihai Moroșanu, unul dintre cei care au învățat medicina în limba romană, între anii 1966-1968, când Nicolae Testemițanu exercita funcția de ministru al ocrotirii sănătății al RSSM. Absolventul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău a menționat faptul că, după destituirea lui Nicolae Testemițanu din funcția de ministru, la ISMC a fost reintrodusă limba rusă ca limbă de studiu. „Nicolae Testemițanu a fost cel care a atras atenția permanent că asistența medicală trebuie apropiată de omul suferind și chiar a fost înaintat ca Laureat al premiului de stat pentru reforma în asistența medicală din localitățile rurale”, a subliniat conferențiarul Mihai Moroșanu, îndemnându-i pe cei prezenți să aprecieze meritele personalităților din țara noastră cât încă mai sunt în viață.
Despre omul, profesorul, savantul și managerul Nicolae Testemițanu a vorbit și Mihail Oprea, directorul Dispensarului Republican Narcologic, care se consideră norocos pentru faptul că i-a fost student. „Acest om se caracteriza printr-o cumsecădenie indiscutabilă atât în calitatea lui de profesor, cât și de savant și șef de catedră. El putea să vorbească cu studenții de la egal la egal, să se intereseze nu doar de nivelul de cunoștințe, dar şi să abordeze problemele și greutățile cu care se confruntau aceștia. Noi, în acele timpuri, îl socoteam ca un tată al nostru, fiindcă ne dădea sfaturi despre cum putem deveni specialiști de calitate, cum putem studia, cum ne putem încadra în muncă - sfaturi foarte utile în acele timpuri. Academicianul, profesorul, savantul Nicolae Testemițanu va rămâne în inimile și în memoria studenților Domniei Sale, colegilor, rudelor și, sper eu, a cetățenilor din Republica Moldova”, a menționat directorul.
Cu un cuvânt de recunoștință din partea Universității în adresa gazdei și a organizatorilor întrunirii, a venit Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice a USMF „Nicolae Testemiţanu”, care a reliefat atât calitățile organizatorice, cât și cele umane de care a dat dovadă Nicolae Testemițanu în calitate de ministru, rector, profesor, șef de catedră și Om. „Pentru Universitatea noastră este o mare onoare și o oportunitate ca, pe parcursul acestui an, să comemorăm această personalitate notorie, a cărui nume îl poartă astăzi instituția noastră, să le reamintim celor care l-au cunoscut, și să-i informăm pe cei care nu l-au cunoscut pe marele Nicolae Testemițanu, despre realizările Domniei Sale”, a declarat reprezentanta DCRP.
Participanții la eveniment au vizionat și un scurt film documentar despre activitatea lui Nicolae Testemițanu , care a elucidat principalele reforme inițiate de rectorul ISMC și ministrul ocrotirii sănătății, cum ar fi: înființarea noilor facultăți, îmbunătățirea programelor de studii, diversificarea specializărilor medicale, consolidarea potențialului uman științifico-didactic al instituției prin efectuarea doctoratului și schimbului de experiență peste hotare, dezvoltarea bazei tehnico-materiale, asigurarea cu cadre medicale autohtone, deschiderea ambulatoriilor și punctelor medicale în sate ș.a.
La manifestare a participat și Denis Roșca, autorul Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, care, pe lângă prezentarea lucrării sale, a vorbit și despre personalitățile notorii cu rădăcini basarabene, care ne duc faima în lume.
Publicul a fost încântat și de vocea Mariei Codreanu, o stea în devenire, care a interpretat câteva piese patriotice din repertoriul lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, dar și piesa Lavanda a Sofiei Rotaru, preferată de ilustrul Nicolae Testemițanu. Prestaţia tinerei artiste a emoționat sala până la lacrimi și a trezit în cei prezenți spiritul adevărului și al conștiinței naționale - elemente promovate de regretatul om de stat.
Amintim că la 1 august curent renumitul medic şi savant Nicolae Testemiţanu ar fi împlinit 90 de ani de la naștere.
[nggallery id=580]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii