Noi perspective în anestezia și terapia intensivă – abordate în cadrul unui congres științific
- vizualizări: 573
În perioada 7-9 septembrie 2023, la Chișinău a avut loc Congresul Național de Anestezie și Terapie Intensivă, organizat de Societatea de Anestezie și Reanimatologie din Republica Moldova în parteneriat cu catedrele de profil ale Universității de Stat de Medicină și farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Potrivit profesorului universitar Serghei Șandru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, ediția din acest an a forumului științific a demonstrat o colaborare constructivă între Societatea de Anestezie și Reanimatologie din RM, Societatea de Tromboză și Hemostază din RM, Societatea de Respirologie din RM „Viaremo”, Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi”, Laboratorul de infecții intraspitalicești al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Circa 60 de speakeri din România, Israel, Marea Britanie, Franța, SUA, Ucraina și Republica Moldova au abordat subiecte de actualitate pentru cei 330 de participanți la forum: medici anesteziologi și reanimatologi, cadre didactice și științifico-didactice, cercetători, studenți doctoranzi și medici rezidenți.
Pe parcursul celor trei zile, au fost desfășurate 26 de sesiuni științifice, două conferințe, patru simpozioane și patru ateliere practice, precum și sesiuni dedicate activității asistentelor medicale.
Academicianul Gheorghe Ghidirim a ținut o conferință magistrală onorifică cu genericul „Am lucrat cu el o viață!”, iar profesorul Daniela Filipescu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România – „De ce am ales acest traseu?”.
La finalul congresului, în premieră, a fost oferit Premiul Nicolae Burdilă pentru cea mai bună comunicare orală, pe care l-au împărțit câștigătorii: Mariana Denisova, cu prezentarea orală „Cana cu apă” și Constantin Vascauțan, cu prezentarea „Deși e foarte rar, se mai întâmplă”. Ambii învingători au fost ghidați în elaborarea acestor proiecte de cercetare de către conferențiarul universitar Svetlana Plămădeală, Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”.
Programul manifestării științifice a inclus și o expoziție de tehnică, echipamente medicale și preparate medicamentoase.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii