Ziua Mondială a Somnului 2018
- vizualizări: 106
În data de 16 martie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a desfășurat o conferință științifică dedicată Zilei Mondiale a Somnului 2018.
La manifestare a participat Pavel Apostol, șeful serviciului Info Trafic din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, care a prezentat informații actuale privind impactul stării de somnolență a șoferilor asupra accidentelor rutiere. Potrivit acestuia, în anul 2017 numărul accidentelor din cauza somnolenței a scăzut practic de două ori spre deosebire de anii precedenți și au fost înregistrate 57 de accidente rutiere, în rezultatul cărora 11 persoane au decedat și alte 34 au fost traumatizate, iar cel mai grav accident rutier din cauza adormirii la volan a luat viața a cinci persoane. „Un șofer somnoros are un risc de 5 ori mai mare de a face un accident rutier, iar gravitatea urcării acestuia la volan poate fi egalată cu a unui șofer în stare de ebrietate”, a remarcat Pavel Apostol.
Dintre accidentele rutiere care se întâmplă zilnic, 20% sunt din cauza adormirii la volan, iar 80 la sută dintre acestea se soldează cu moartea cuiva. Din grupurile de persoane supuse riscului de a adormi la volan fac parte: persoanele care dorm puțin noaptea din diverse motive, persoanele care lucrează în gărzi de noapte, şoferii tineri, părinții care au copii mici, persoanele care suferă de patologii ale somnului, şoferii care consumă medicamente cu efect hipnotic/sedativ ş.a.
Adrian Lupușor, asistent universitar la Catedra de fiziologie a omului și biofizică, a vorbit despre tulburările de respirație în somn la pacienții cu maladii neuro-musculare. „Pacienții cu aceste maladii dezvoltă hipoxie, hipercapnie, care apare sau se agravează în special în timpul nopții, generând tulburări de respirație în somn. Tulburările de respirație în somn reprezintă o componentă importantă a morbidității și mortalității pacienților cu maladii neuro-musculare”, a menționat medicul neurolog.
Ion Moldovanu, profesor universitar la Catedra de neurologie nr. 1, a prezentat informații privind cefaleea la pacienții cu tulburări de somn. „Între cefalee și somn există o relație complexă și bidirecțională, iar tulburările de somn pot provoca crize cefalalgice”, a declarat specialistul. Profesorul a venit cu un mesaj de sensibilizare către colegii săi, pentru ca aceștia să fie mai atenți cu pacienții și să adreseze simpla întrebare: „Când aceștia au dureri de cap?”, dimineața seara sau în timpul zilei, deoarece astfel mai ușor poate fi depistat tipul cefaleei și tratamentul pentru aceasta.
[nggallery id=749]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii