Ziua Mondială a Toleranței marcată de mediciniști
- vizualizări: 124
Cultura basarabeană și cea indiană și-au dat întâlnire în cadrul unui eveniment gastronomic organizat de studenții și rezidenții Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în data de 16 noiembrie, când este marcată Ziua Mondială a Toleranței.
La O cină cu fraţii mei din alte ţări au participat studenți, rezidenți și cadre profesoral-didactice, care au asistat la un adevărat show culinar în care s-au pregătit bucate tradiționale din India și Moldova. Astfel, trei mediciniști autohtoni împreună cu alți trei studenți din India au format două echipe mixte, și-au suflecat mânecele și au încercat să-și etaleze talentele „la cratiță”.
În scurt timp, atmosfera veselă din sală a fost completată cu arome specifice celor două țări. Prima echipă a preparat o tocăniță de pui, cu mămăligă, brânză și nelipsitele murături, iar colegii din India au pregătit un platou tradițional cu orez în două nuanțe și masala din carne de pui, asortat cu sos din iaurt cu verdețuri. Tinerii au servit și o băutură tradițională indiană similară compotului. Sufletul echipelor au fost fetele, care s-au dovedit a fi mai îndemânatice atât în mânuirea făcălețului, cât și a cuțitului. Nu au lipsit nici momentele amuzante, mai ales când participanții s-au solidarizat la învârtit mămăliga, proces care necesită o tehnică mai specială.
În timp ce se găteau bucatele, participanții au povestit curiozități din arta culinară, religie, obiceiuri și tradiții specifice atât pentru țara noastră, cât și pentru Republica India. Studenții autohtoni au fost curioși să afle care sunt zeitățile indienilor, dar le-a fost cam dificil să memoreze numele acestora. Pe de altă parte, mediciniștii indieni au înțeles mai greu ce reprezintă „Hramul orașului Chișinău”.
Foarte interesată de cultura indiană s-a arătat Varvara Naghița, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină nr. 1, care a aflat că indienii sunt protejați de trei zei, cel care creează, cel care protejează creația și cel care distruge. Tânăra crede că ei sunt orientați mai mult pe spiritualism, iar toate sărbătorile lor se axează pe anumite principii, cum ar fi: victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului. Curios pentru Varvara a fost și faptul că în India se vorbesc 15 limbi, care au alfabet distinct și scriere diferită.
Toleranța pentru Fuad Koroth, anul II la Facultatea de Medicină nr. 2, reprezintă felul în care interacționăm cu cei din jur, care nu au aceeași religie și cultură, aceleași valori ca și noi. Cina la care a participat l-a ajutat să obțină un răspuns la mai multe întrebări despre moldoveni. Fuad speră că și studenții din Moldova au aflat lucruri noi despre ei, astfel încât să se înțeleagă și să se accepte unii pe alții și să lege frumoase relații de prietenie.
Igor Cemortan, prodecan al Facultății de Medicină nr. 2, a subliniat cât de importantă este comunicarea: „Acest dialog dintre națiuni trebuie continuat și sub forma altor evenimente care ar promova schimburile interculturale, experiența și prietenia între popoare”.
Din echipele de bucătari au făcut parte Varvara Naghița, studentă în anul IV, Facultatea de Medicină nr. 1; Mevil Wilson, în anul II, Facultatea de Medicină nr. 2; Rodica Tozlovanu, anul III, Medicină nr. 1; Irina Pîntea, anul II, Medicină nr. 1; Shajahan Beneem, anul II, Medicină nr. 2 și Muhamed Sidhiq, anul II, Medicină nr. 2. Pentru că au fost activi, tinerii au fost apreciați cu diplome de participare din partea Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină.
[nggallery id=449]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii