Trombofilia abordată de obstetricieni și ginecologi
- 212 просмотров
Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 1 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Asociația Medicilor Obstetricieni-Ginecologi din RM (AMOG) au desfășurat în data de 8 septembrie 2017 o conferință științifică cu genericul Trombofiliile în obstetrică și ginecologie. Pe lângă subiectele ce țin de bolile tromboembolice în sarcină, la manifestare au mai fost abordate și alte afecțiuni ginecologice.
În deschiderea evenimentului, profesorul Valentin Friptu, șeful Catedrei de obstetrică și ginecologie nr. 1 a USMF „Nicolae Testemițanu” a prezentat invitatul de onoare al conferinței: renumitul profesor Alexandr Macațaria de la Institutul de Medicină nr. 1 „I. M. Secenov”, membru corespondent al Academiei de Științe a Rusiei, dr. hab. șt. med., care a vorbit audienței despre trombofilie ca cauză a apariției complicațiilor ginecologice și despre tulburările hemostazei și mortalitatea maternă. Profesorul a fost însoțit de una dintre studentele sale Victoria Bitsdze, profesor universitar, dr. hab. șt. med., medic obstetrician ginecolog, care a prezentat auditoriului o cercetare privind profilaxia patogenetică a complicațiilor ginecologice cu diferite forme ale trombofiliei.
Profesorul Friptu s-a bucurat că Sala Senatului a fost arhiplină, apreciind eforturile cadrelor științifico-didactice, ale specialiștilor în obstetrică și ginecologie, ale studenților și rezidenților de a participa la acest forum de o mare rezonanță pentru serviciul de obstetrică și ginecologie din țara noastră.
Profesorul Alexandr Macațaria a menționat că această specialitate este una mai conservativă față de alte specialități, dar datorită eforturilor comune depuse de specialiști problemele în obstetrică și ginecologie sunt abordate astăzi la un alt nivel. Totodată, profesorul a subliniat faptul că trombofilia trebuie tratată sistemic și studiată mai profund la fel ca și celelalte patologii ginecologice, mai ales că ea este factorul determinant în apariția complicațiilor în sarcină.
Nadejda Diaconu, președintele Societății de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova a declarat că tromboza este o problemă destul de mare în țara noastră, care se regăsește în mai toate domeniile medicinei, precum cardiologia, chirurgia, obstetrica ș.a. Potrivit specialistei, în prezent, este foarte slab dezvoltat domeniul de prevenire a trombozei, deoarece există puțină informație, iar aceasta reprezintă un motiv serios de a mobiliza factorii responsabili în soluționarea problemei date.
Ziua Mondială a Trombozei a fot lansată în anul 2014 de către Societatea Internaţională de Tromboză şi Hemostază ca răspuns la solicitările membrilor care au observat o creştere înaltă a cazurilor de tromboză.
Ziua Mondială a Trombozei va fi marcată la 13 octombrie, iar cu acest prilej va fi organizată o conferință în cadrul căreia va fi elucidată această problemă globală.
[nggallery id=587]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii