USMF „Nicolae Testemițanu” - model de promovare a Francofoniei
- 1022 просмотра
„Echipa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este una minunată cu care am reușit să realizăm proiecte frumoase de promovare a Francofoniei. De fiecare dată au demonstrat deschidere și disponibilitate, iar pentru acest fapt Vă mulțumim! Aprecierea vine din partea Roxanei Țurcanu-Tolomey, responsabilă de Antena pentru Republica Moldova și Ucraina a Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, care și-a încheiat misiunea la Chișinău și cu acest prilej a vizitat universitatea noastră, în data de 22 ianuarie curent. În context, rectorul Emil Ceban i-a decernat distinsului oaspete Diploma de excelență a Universității în semn de apreciere a profesionalismului și a devotamentului, a excelenței și a performanței în cadrul parteneriatului cu USMF „Nicolae Testemițanu” și contribuție în promovarea Francofoniei în Republica Moldova.
Potrivit rectorului, cooperarea cu AUF datează din 1998, odată cu crearea Filierei Universitare Francofone în cadrul Facultății de Medicină nr. 1 a USMF „Nicolae Testemițanu”. Pe parcurs au fost dezvoltate parteneriate cu instituții de profil din Franța prin care au fost oferite terenuri de stagii profesionale pentru studenți, medici-rezidenți, cât și stagii de perfecționare pentru cadrele științifico-didactice ale Universității. Grație burselor și mobilităților AUF, mai mulți studenți, medici-rezidenți și profesori au beneficiat de stagii lingvistice, profesionale și de cercetare în universitățile partenere francofone, fapt ce a contribuit la dezvoltarea competențelor didactice și la implementarea noilor metode de instruire și cercetare, a metodelor moderne de diagnostic și de tratament, cât și la promovarea reformelor în sistemul național de sănătate.
Rectorul a accentuat că USMF „Nicolae Testemițanu” intenționează să extindă aria geografică de recrutare a studenților internaționali francofoni. Instituția va rămâne un partener fidel al Francofoniei și va încerca să dezvolte unele aspecte din cont propriu, doar ca să mențină acest climat benefic pentru toți.
Prezent la întrunire, Mohamed Ketata, director regional pentru Europa Centrală și Orientală, a declarat că pentru anul 2021, sunt planificate mai multe acțiuni ce țin de dezvoltarea unor programe de predare a disciplinelor în limba franceză, de mobilitate pentru studenți, studenți-doctoranzi pentru a asigura dezvoltarea cercetării științifice.
De asemenea, reprezentantul AUF a asigurat că va promova cât mai atractiv universitățile din țara noastră în spațiul francofon, astfel, ca studenții internaționali să opteze pentru continuarea studiilor în Moldova, iar studenții autohtoni vor fi încurajați să meargă în stagii în străinătate cu condiția de a reveni în universitățile lor de origine.
Delegatul francez s-a referit și la programul de cercetare pentru burse doctorale și postdoctorale „Eugen Ionescu” care va continua, în plus va fi lansat un proiect nou, ce va permite studenților francofoni să meargă în orice țară francofonă pentru realizarea unui stagiu de 3 luni. De asemenea, vor fi organizate și mobilități pentru profesorii francofoni în scop de perfecționare profesională.
Directorul regional este de părerea că pentru țara noastră ar trebui dezvoltat un program specific, iar în acest sens sunt trei motive importante: Republica Moldova este țara cu cel mai mare număr de vorbitori de limba franceză, în raport cu cel al populației; este o țară cu o dinamică francofonă incredibilă; AUF este în serviciul universităților membre și face tot posibilul să răspundă necesităților lor. Profesorul Ketata a accentuat că această idee este deocamdată la nivel de discuții cu rectorul AUF, Slim Khalbous, și speră la un rezultat pozitiv.
Continuitatea activității Antenei AUF la Chișinău va fi asigurată de Mohamed Ketata, director regional pentru Europa Centrală și Orientală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii