Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
- 1328 просмотров
De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului 2021, marcată anual la 4 februarie, Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului (UICC) vine cu un mesaj de recunoștință către asistenți medicali, medici, cercetători, voluntari, avocați și alți îngrijitori în oncologie din întreaga lume, precum și în adresa agențiilor guvernamentale, pentru răspunsurile lor eroice în ultimele 12 luni de pandemie COVID-19.
Pentru a obține un impact major, începând din 2019 și până în 2021, sloganul sub care se desfăşoară această zi este unic - „Sunt și voi face”/I Am and I Will, ce transmite spiritul extraordinar și puterea comunității pentru menținerea progresului în controlul cancerului. UICC evidențiază faptul că deși pandemia amenință progresul înregistrat în lupta împotriva cancerului, totuși, aceasta a creat oportunitatea de a aborda punctele slabe sistematic din multe sisteme naționale de sănătate. Astfel, acestea se referă la dificultățile întâmpinate de organizațiile de cancer în menținerea serviciilor de salvare a vieților nu doar din cauza scăderii resurselor financiare, ci și din cauza măsurilor necesare adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului și temerile de contagiune din partea pacienților. Rapoartele evidențiază lipsa personalului din prima linie, uneori redirecționată către răspunsul COVID-19; întreruperi și întârzieri în programele de prevenire, diagnosticare și testare, studii clinice și cercetare; dificultăți în implicarea în comunitate cu restricții privind călătoriile și întrunirile sociale, dar și bariere mai mari privind accesul la medicamentele esențiale în țările cu venituri mici și medii.
Potrivit UICC, în lupta împotriva cancerului rămân provocări considerabile, iar impactul pe scară largă al pandemiei va face dificilă atingerea anumitor obiective de dezvoltare durabilă, în special cu referire la sănătate și la acoperirea universală cu servicii. „Este sigur că întreruperile ce țin de acordarea serviciilor oncologice din ultimul an vor duce la diagnosticarea maladiei în stadii tardive, fapt ce va conduce la creșterea mortalității. Mai grav, impactul financiar, cauzat de pandemie, asupra serviciilor de îngrijire a bolnavilor de cancer, probabil, va fi resimțit pentru mulți ani, chiar și în țările dezvoltate, dar în special în statele cu venituri mici și medii. Cu toate acestea, este încurajator să vedem răspunsul incredibil al comunității pentru a atenua aceste consecințe la nivelul fiecărui stat”, a declarat, în context, profesorul Anil D'Cruz, președinte al UICC.
„COVID-19 a avut un impact major asupra controlului cancerului la nivel global și răspunsul comunității de cancer a fost extraordinar, chiar eroic. Anul acesta, mai mult ca oricând, este potrivit să le sărbătorim realizările în această zi. Să ne propunem cu toții, în 2021, să ne orientăm eforturile colective asupra provocărilor pe termen lung, pe care le pune cancerul în fiecare țară din lume. Trebuie să prevenim mai mult, să diagnosticăm mai devreme și să ne asigurăm că toate persoanele care suferă de cancer au acces la tratamentul de calitate necesar”, a accentuat Dr. Cary Adams, director executiv al UICC.
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual, începând cu anul 2000, la iniţiativa UICC, în scopul creșterii conștientizării, îmbunătățirii educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global și este dedicată curajului și realizărilor persoanelor care trăiesc cu această maladie și familiilor lor.
Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din Republica Moldova, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Conform datelor statistice, în țară, în anul 2018, incidența prin tumori maligne în cifre absolute a fost de 10 021 bolnavi, ce constituie 282,7 cazuri la 100 mii de locuitori, iar în 2019 incidența a atins cifra de 10 112 în cifre absolute și, respectiv, 285,2 cazuri la 100 de mii de locuitori. Prevalența prin tumori maligne în anul 2018 a fost de 58 182 în cifre absolute (1641,2 la 100 mii de locuitori), cu o creștere până la 60 291 cifre absolute (1700,7 la 100 mii de locuitori) în anul 2019. În anii 2018 și 2019 au fost înregistrate 6133 de decese și, respectiv, 6132 de decese.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii