USMF „Nicolae Testemițanu” participă la realizarea Studiului internațional despre sănătatea sexuală și reproductivă în perioada COVID-19
- 820 просмотров
COVID-19 a generat o stare de incertitudine fără precedent în aspect medical și social la nivel global, cu implicații majore asupra sănătății sexuale și reproductive (SSR). Pentru a evalua în ce măsură restricțiile din perioada pandemiei au afectat adulții în acest sens, Rețeaua academică pentru politica privind drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă (Academic Network for Sexual and Reproductive Health and Rights Policy/ANSER) a inițiat realizarea Studiului internațional despre sănătatea sexuală și reproductivă (SSR) în perioada COVID-19/I-SHARE (International Sexual Health and Reproductive Health Survey in the time of COVID-19).
În Republica Moldova, cercetarea este efectuată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu alte instituții academice din 30 de țări. Studiul I-SHARE este realizat de o echipă de șase cadre didactice - specialiști obstetricieni-ginecologi, coordonată de către profesorul universitar Olga Cernețchi, dr. hab. șt. med., șefa Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității, expert în sănătatea sexuală și reproductivă.
Obiectivele primare ale studiului comportamental multidisciplinar I-SHARE se referă la: determinarea impactului măsurilor de restricție socială impuse în perioada de referință asupra sănătății sexuale și reproductive, cu focusare pe comportamente de risc sexual; determinarea impactului restricțiilor sociale asupra violenței partenerului sexual și asigurarea accesului la serviciile esențiale de SSR (contraceptive, servicii de avort, asistență prenatală etc.). Obiectivele secundare țin de analiza influențării măsurilor de restricție socială asupra persoanelor testate la infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), precum și în aspectul sănătății mintale și al nutriției.
Vor fi evaluate componentele importante ale SSR: socio-demografică, complianța cu măsurile de distanțare socială; relațiile în cuplu și familie; comportamentul sexual; accesul la contraceptive; accesul la serviciile de sănătate reproductivă, asistența prenatală și sănătatea mamei și a copilului; avortul; violența sexuală și bazată pe gen; căsătoria precoce; HIV/ITS; sănătatea mintală și nutriția.
Studiul este destinat persoanelor cu vârsta de ≥18 ani (femei și bărbați) care locuiesc în Republica Moldova. Participarea este anonimă și voluntară, sondajul solicitând o durată de răspuns de cca 15 minute. Ca instrument standardizat va fi folosit chestionarul on-line. Informații privind modalitatea de procesare a datelor colectate și de protejare a confidențialității pot fi accesate pe: https://ishare.web.unc.edu/.
Studiul I-SHARE își propune să genereze o cercetare amplă cu implicarea autorităților, rezultatele căreia vor ajuta la luarea deciziilor în situații de criză. Informațiile oferite vor evidenția necesitățile, problemele și accesul la componentele SSR și vor contribui la îmbunătățirea pregătirii pentru situații excepționale. Analiza comparativă între țări va furniza date preliminare cu privire la răspunsul populației pentru diverse componente ale SSR în perioada COVID-19, deschizând oportunități pentru alte cercetări.
Sondajul este realizat de ANSER și instituțiile partenere, sub conducerea Universității din Ghent, Belgia, London School of Hygiene and Tropical Medicine, în parteneriat cu Human Reproduction Programme (WHO) și va fi desfășurat într-un șir de țări, ale căror instituții academice sunt membri ai rețelei ANSER.
În context, venim cu un îndemn să participați activ la acest studiu, accesând linkul: https://enketo.lshtm.ac.uk/WqQSbkTd. Răspunsul Dvs. este foarte important pentru a determina cum influențează pandemia COVID-19 diverse aspecte ale sănătății sexuale și reproductive.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii