Un grup de elevi din clasele a X-a în vizită la Muzeul de anatomie a omului al USMF „Nicolae Testemițanu”
- 474 просмотра
Muzeul de anatomie a omului al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a primit în vizită un grup de elevi din clasele a X-a de la Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești. În cadrul excursiei, organizate în data de 25 noiembrie 2022, liceenii au putut vedea un număr impresionant de piese anatomice unicate expuse în unul dintre cele mai deosebite muzee de profil din Europa.
Diriginta și însoțitoarea Tatiana Babelev, profesoară de limba și literatura română la liceul respectiv, a menționat că interesul elevilor săi este tot mai mare pentru a-și alege profesia de medic.
„Soțul meu este medic și întotdeauna am admirat școala pe care a făcut-o aici, în țară, la USMF „Nicolae Testemiţanu”, și salut decizia elevilor care doresc să-și continue studiile la această universitate. Excursia de azi îi va ajuta să înțeleagă că există și o responsabilitate pentru alegerea pe care o fac. Vizita la Muzeul de anatomie a omului are și valoare educativă, deoarece substituie mai multe lecții teoretice, pentru că aici sunt niște exponate reale, nu niște „adevăruri științifice” pe internet”, consideră pedagogul.
La rândul lor, elevii și-au expus opiniile. Unul dintre ei, Iulian, a remarcat că excursia este una foarte interesantă, deoarece „este despre corpul nostru și ne ajută să cunoaștem cum să evităm diferite boli și răni, cauzele anumitor anomalii de dezvoltare a organismului uman”.
„M-au impresionat unele exponate, în special cele din sala Anatomia copilului, și am aflat că anomaliile pot fi cauzate de droguri, fumat și alcool. A fost interesant, cred că este important pentru oamenii de orice vârstă să viziteze expoziția și să cunoască aceste informații utile”, a spus Andreea.
Și Laurențiu, unul dintre vizitatori, a aflat că drogurile, fumatul, alcoolul, radiația, ionizarea sau utilizarea unor medicamente necorespunzătoare de către viitoarele mame constituie factori de risc ce pot duce la nașterea copiilor cu boli congenitale, ce pot fi prevenite.
Colecția Muzeului de anatomie a omului numără cca 2500 de articole anatomice cu o valoare științifico-didactică inestimabilă: oase, schelete, preparate umede – articulații, mușchi, organe interne și sisteme de organe, embrioni în diverse perioade de dezvoltare, secțiuni anatomice plastinate, malformații, articole obținute prin corodare și mumificare, mulaje ș.a. Toate articolele anatomice expuse în sălile de muzeu servesc ca obiect de studiu pentru studenți, medici rezidenți, studenți-doctoranzi, cadre științifico-didactice și cercetători ai Universității.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii