Înveșnicirea memoriei profesorului universitar Ion Prisacari
- 1086 просмотров
Vineri, 17 februarie 2023, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative a profesorului universitar Ion Prisacari – ilustru savant, eminent pedagog, om de stat şi organizator al ocrotirii sănătăţii, Om Emerit în știință.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Emil Ceban a menționat că manifestările consacrate înveșnicirii memoriei înaintașilor noștri se numără printre frumoasele tradiții ale instituției noastre. „Domnia Sa va rămâne pentru noi un exemplu de slujire cu devotament oamenilor, un model demn de urmat. Valoroasa moștenire științifică, ideile și năzuințele profesorului Ion Prisacari continuă să trăiască prin discipolii săi, prin membrii Catedrei de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, a punctat profesorul Ceban.
Organizatorul evenimentului, profesorul universitar Tudor Grejdianu, președinte al Asociației Sănătate Publică și Management, a menționat că „asistăm la un eveniment istoric ce mai înscrie o pagină în istoria medicinei naționale – a omului-legendă Ion Prisacari, proeminent savant și om de stat. El va rămâne personalitatea secolului XX, care a pus temelia dezvoltării oratoriei în Universitate, dar și în republică. A fost un orator excelent, avea o vorbire metaforică, o făcea cu mult har, cu o mare convingere ce atrăgea atenția oamenilor”.
Profesorul Mihail Ciocanu, director al Institutului de Medicină Urgentă, a fost printre primii învățăcei ai dascălului Ion Prisacari. „Am avut o susținere extraordinară din partea dumnealui. A fost cu mine la Moscova și a asistat la susținerea tezei de doctor în științe medicale, unde era cunoscut ca unul dintre cei mai buni specialiști în studiul aspectelor sociale privind traumatismele habituale și de producție. Ulterior, odată cu numirea Domniei Sale în funcția de decan al Facultății de Perfecționare a Medicilor, am avut oportunitatea să lucrăm împreună, eu fiind numit în calitate de prodecan. Acolo m-am format ca specialist, am aflat în detalii despre structura sistemului de sănătate, tipurile de servicii, elaborarea actelor normative ș.a.”.
„Despre Ion Prisacari se poate de vorbit la infinit, Domnia Sa era specialist în toate domeniile ocrotirii sănătății, fiind plasat în rândul primilor oameni politici din sistemul de sănătate din țara noastră. Ne lipsește mult Ion Prisacari, dar trebuie să facem tot posibilul ca memoria lui să rămână vie în inimile și în sufletele noastre”, a subliniat, Mihai Ciobanu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.
Academicianul Ion Mereuță, director al Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie, a subliniat faptul că marile personalități rămân vii și după moarte. „L-am cunoscut personal pe distinsul Ion Prisacari în diferite ipostaze: de profesor, apoi de parlamentar. Trebuie să recunoaștem că el a fost omul care a elaborat împreună cu echipa Ministerului Sănătății toate proiectele de legi pentru reformarea sistemului și pentru formarea pieței serviciilor medicale. El și-a asumat un șir de riscuri, inclusiv de sănătate. Fiind în funcția de rector, timp de 38 de ore, într-o noapte toate scrisorile Comitetului Central au fost împotriva lui”, a accentuat profesorul universitar.
La eveniment au participat reprezentanții administrației Universității, membrii Catedrei de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, cadre științifico-didactice și studenți, precum și reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară.
Placa comemorativă a fost instalată pe frontispiciul edificiului din str. 31 august 1989, 137, unde altădată era amplasată Catedra de igienă socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii nr. 2, care a fost condusă de profesorul Ion Prisacari între anii 1982-1996.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii